Simon Design Engineering Logo

DANA-FARBER CANCER INSTITUTE
DANA BUILDING RENOVATIONS AND BACKFILL
BOSTON, MASSACHUSETTS

dana-farber cancer lab buildingSimon Design continues its long-standing relationship with Dana-Farber to renovate existing space vacated upon completion of the new Yawkey Center for Cancer Care building. The scope of work is separated into various related projects, consisting of more than 100,000 square feet of renovated space. Simon Design’s continued involvement in all of the backfill projects, in addition to our extensive experience with the overall campus, serves to provide continuity and a coordinated approach among the different projects.

The planned renovations will allow for consolidation and expansion of Dana-Farber administrative services and patient care while re-cladding the existing cast-in-place concrete podium structure to blend the campus together architecturally. Structural work includes: the demolition of existing parking ramps and the infill of new floors; raising existing floors to match elevations; support of both rooftop and interior mechanical equipment; accommodation of a new curtainwall system; a new main employee entrance and stair, and support of various architectural upgrades including canopies, signage, and façade systems. Existing infrastructure and MEP systems will be replaced and upgraded as required.

Simon Design performed a Chapter 34 structural building code review of each building on the campus to assist in determining the extent and scope of feasible renovations and additions.

Simon Design provides the Dana-Farber Cancer Institute with the following services: Owner’s Agent, Financial Planning Assistance, Community Approval, Programming, Value Engineering, Parking Consulting, Structural Engineer of Record, Project Coordination, and Project Closeout.

Share |

2015 SIMON DESIGN ENGINEERING, LLC · 42 WASHINGTON STREET SUITE 300 · WELLESLEY, MA 02481 · TEL: 781.237.2226 · INFO@SDE-US.COM